PREVENTIS

Terapija udarnim valom

Terapija udarnim neinvazivna je terapijska metoda čiji se mehanizam djelovanja bazira se na akustičnim impulsima generiranim izvan tijela. Energija se prenosi i fokusira unutar tijela do dubine 4-7 cm. Učinci koje izaziva udarni val dovode do smanjenja osjetljivosti receptora za bol te do povećanja lokalne cirkulacije ( neovaskularizacija) što ubrzava procese cijeljenja u tretiranom tetivnom, mišićnom ali i koštanom tkivu. 

Kinesiotaping

Na koji način djeluje udarni val?

Udarni val je akustički val s iznimno visokom izlaznom energijom, poput onih koji se pojavljuju u atmosferi nakon nekog prirodnog eksplozivnog događaja, kao što je udar munje ili probijanje zvučnog zida. Udarni se val razlikuje od ultrazvuka po izrazito velikoj amplitudi tlaka. U modernoj terapiji liječenja boli, energija akustičnih valova provodi se od izvorišne točke, koju predstavlja generator akustičkog vala (putem provodljivog gela) do područja tijela u kojima se osjeća bol.  Terapija udarnim valom najčešće se primjenjuje u fizioterapiji, ortopediji i sportskoj medicini. 

Tijekom terapije, zvučni val visokog intenziteta djeluje na tkivo što dovodi do korisnih učinaka poput suzbijanja upalnih procesa, stimulacije kolagena, razbijanja kalcifikata i slično. Postupak za pacijenta nije bolan, ali kod nekih pacijenata zna doći do određene nelagode tijekom tretmana što zavisi o razini boli u tretiranom području. Većina pacijenata prestaje osjećati bol u tretiranom području odmah nakon tretmana. 

▪ Lateralni epikondilitis ("teniski lakat")
▪ Medijalni epikondilitis ("golferski lakat")
▪ Patelarni apicitis ("skakačko koljeno")
▪ Plantarni fascitis ("petni trn")
▪ Medijalni tibijalni stress sindrom ("trkačka potkoljenica")
▪ Sindrom rotatorne manšete
▪ Tendinitis calcarea ("kalcifikat u ramenu")
▪ Achillodynia (upala ahilove tetive)
▪ Bolna prepona
▪ Periostitis ("upala pokosnice")
▪ Pseudoartroze (nesrasli lomovi kostiju)
 

Apsolutne kontraindikacije su trudnoća, maligna oboljenja te bolesti ili upotreba lijekova koji uzrokuju promjene u zgrušavanju krvi.
 

TERAPIJA LASEROM

Jedna od najučinkovitijih metoda koja pruža bezbolne i neinvazivne tretmane bez neželjenih nuspojava.

O NAMA

Centar fizikalne medicine i rehabilitacije specijaliziran za područje fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedije i sportske medicine.

Rapska ulica 57, Zagreb

RADNO VRIJEME
  • Pon - Pet08:00 - 21:00
  • Subne radimo
  • Nedne radimo