PREVENTIS

Koja je prehrana najbolja za Vas

Što je pravilna prehrana?

Pravilan raspored prehrane sastoji se od 3 veća i 2 manja obroka tijekom dana. Količinski je i energetski prilagođena dnevnim potrebama osobe određene dobi. Potrebno je naglasiti važnost doručka kao prvog obroka kako bi se ostvarila bolja koncentracija te lakše obavljale dnevne aktivnosti. Međutim, s obzirom na dinamiku suvremenog života, ponekada ove smjernice nije lako slijediti. 

Raznolika prehrana bi prije svega trebala omogućiti dovoljan unos tvari potrebnih za normalan rast i razvoj, održavanje zdrave tjelesne mase i vitalnih funkcija, normalno formiranje i razvoj koštano-mišićnog sustava, energiju za svakodnevne aktivnosti te održavanje rada imunološkog sustava.

Kod unosa tekuće preporučuje se pijenje manje količine vode (do 2-3 dcl) svakih 30-60 minuta. Kako bi spriječili pad energije, pretjerani umor, glavobolju, slabu koncentraciju ili nemogućnost obavljanja teže svakodnevnih radnih i tjelesnih aktivnosti- ne zaboravite unositi dovoljno vode u organizam! 

Željeli biste promijeniti način prehrane, ali niste sigurni kako?

Analizom sastava tijela moguće je utvrditi koliki Vam je udio mišićne mase, vode, koštani udio, udio potkožnog masnog tkiva te koliko je kalorija potrebno unositi u organizam tijekom dana s obzirom na dob.

Tim je načinom moguće pratiti napredak u razvoju tijela te utvrditi koliki je omjer nutrijenata potreban da bi imali zadovoljene nutritivne potrebe tijekom dana.

Nutricionističko savjetovanje i izrada plana prehrane

Nutricionistički je pregled važan dio cjelokupne zdravstvene obrade, a obavlja ga magistra nutricionizma. Ono se sastoji od uzimanja anamneze, edukacije o svakodnevnom unosu nutrijenata te njihovom optimalnom rasporedu i omjeru. Kod aktivnih sportaša, rekreativaca i natjecatelja, koji se susreću s redovitim napornim treninzima moguće je savjetovati se o dodatnoj suplementaciji. Na taj se način utječe na formiranje životnih navika već u najranijoj dobi čime se daje veliki doprinos poboljšanju kvalitete života.

Nutricionistička obrada obuhvaća uzimanje potrebnih informacija o trenutnim prehrambenim navikama, uvid u zdravstveno stanje sa liječničkim nalazima te laboratorijskom obradom ukoliko je postojala. Ukoliko je potrebno, nutricionist također uzima osnovne antropometrijske mjere koje se sastoje od podataka o visini, težini i opsega struka. Na temelju prikupljenih podataka izrađuje se individualni jelovnik prilagođen specifičnostima pojedine osobe. 

mag.nutr. Dragana Olujić

Nutricionist

Magistra nutricionizma i direktorica Prehrambenog savjetovališta Nutricionist by Dragana Olujić.

Savjetujte se sa stručnjacima!

Zadovoljstvo nam je predstaviti suradnju s najboljima u svom području, Prehrambenim savjetovalištem Nutricionist by Dragana Olujić 

Dragana Olujić magistra je nutricionizma i direktorica Prehrambenog savjetovališta Nutricionist by Dragana Olujić čija je osnovna djelatnost prehrambeno savjetovanje s ciljem korekcije postojećih prehrambenih navika. Predavačica je na Kineziološkom fakultetu u Splitu, Medicinskom fakultetu u Splitu i Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Splitu, a specijalistica je za sportsku medicinu i prehranu sportaša. Od 2017. godine službena je nutricionistica HNK Hajduk Split i dugogodišnja nutricionistica Hrvatske jedriličarske reprezentacije, a dobitnica je priznanja za doprinos sportskom uspjehu na Olimpijskim igrama 2012.

Od individualnih sportaša vrijedi istaknuti suradnju s atletičarkom Blankom Vlašić i tenisačima Matom Pavićem i Petrom Martić. Autorica je nekoliko stručnih publikacija i knjiga te kolumnistica za internetske portale Živim.hr i Dalmacija Danas. Predavala je na mnogim stručnim konferencijama, a 2018. u Barceloni je prisustvovala na prvoj sportskoj nutricionističkoj konferenciji, u organizaciji Barca Innovation Hub gdje je dobila dva certifikata za položene online tečajeve. Trenutno je na doktorskom studiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

O NAMA

Centar fizikalne medicine i rehabilitacije specijaliziran za područje fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedije i sportske medicine.

Rapska ulica 57, Zagreb

RADNO VRIJEME
  • Pon - Pet08:00 - 21:00
  • Subne radimo
  • Nedne radimo