PREVENTIS

Elektroterapija

Elektroanalgetska terapija

Elektroterapija podrazumijeva primjenu električne energije u terapijske svrhe. Više je vrsta elektroterapije modaliteta, a razlikujemo ju prema učinku koji na tkivu želimo postići i frekvenciji struje koja se aplicira na bolno područje. 

Na koji način elektroterapija smanjuje bol?
Elektroterapija većim se dijelom odnosi na elektroanalgeziju, odnosno smanjivanje bolnog podražaja u području oštećenja tkiva. Konačni učinci elektroterapije mogu biti povećana mišićna kontrakcija, smanjena podražljivost osjetilnih i bolnih receptora, širenje krvnih žila čime se na kraju poboljšava izmjena tvari u stanici. Općenito se utječe na brže cijeljenje oštećenog tkiva i značajno smanjenje boli. 

Vrste elektroterapije koje primjenjujemo u liječenju?

▪ TENS ili transkutana električna živčana stimulacija – djelovanjem na živce koji prenose bolni podražaj prema središnjem živčanom sustavu, smanjuje subjektivni doživljaj akutne i kronične boli.

▪ Dijadinamska struja - glavnu primjenu u liječenju bolnih sindroma te postizanju povećane cirkulacije bolnog područja. Prema frekvenciji pripada niskofrekventnim strujama.

▪ Interferentna struja - glavno joj je djelovanje na motorne živce, izraziti protuupalni učinak i značajno pomaže u procesu cijeljenja kostiju nakon prijeloma. Prema frekvenciji pripada srednjefrekventnim strujama.
Galvanizacija povećava podražljivost i provodljivost živaca te djeluje na živčane završetke odgovorne za prijenos boli.

▪ Elektrostimulacija - koristi se kako bi se pojačale aktivne mišićne kontrakcije pomoću električnih podražaja. Na taj se način prevenira ili liječi atrofija ili hipotrofija mišića. Vrlo je djelotvorna u kombinaciji s ciljanim vježbama. 

Koje su kontraindikacije za primjenu svih elektroprocedura?

▪ trudnoća
▪ akutna stanja
▪ upale ili infektivna stanja
▪ promjene na koži
▪ ugrađen pacemaker 
 

Elektrostimulacija

Elektrostimulacija može se primjenjivati nakon imobilizacije kod prijeloma kosti ili neuroloških oštećenja kao što su moždani udar i pareza facijalnog živca. Dominantno se koristi kako bi se spriječila atrofija mišića ili ojačale slabije skupine mišića. 

Što je elektrostimulacija?

Elektrostimulacija je danas jedan od najbitnijih dijelova fizikalne terapije. Njom se potiču procesi koji utječu na aktivnost mišića. Isti se procesi događaju kada naš mozak pošalje mišićima naredbu da se kontrahiraju. Naime, kad odlučimo pokrenuti mišiće, mozak šalje električni signal koji putuje niz živčana vlakna do mišića koji reagiraju kontrakcijom.

U slučaju elektrostimulacije, električni signal dolazi iz uređaja, umjesto iz mozga, ali reakcija mišića je ista. Zapravo, sami mišići i ne znaju razliku između voljne kontrakcije, koju je potaknuo mozak, i električno potaknute kontrakcije, njihova je reakcija potpuno jednaka.

Elektrostimulacija je kontrolirana, učinkovita, sigurna i ugodna vrsta terapije. Traje toliko dugo dok se ne javi aktivni pokret i mišić ne dobije dovoljno snage da se liječenje nastavi terapijskim vježbama. U Centru Preventis shvaćamo da je najučinkovitija kombinacija dvije navedene metode. Najveća prednost elektrostimulacije je ta da pacijent primjećuje da može izvesti pokret koji ranije nije mogao. 

Koje su indikacije?

▪ mišićno-koštana oštećenja
▪ imobilizacije nakon prijeloma
▪ neurološka oštećenja i nemogućnost pokreta pojedinih mišića
▪ pareza facijalisa
▪ stanja nakon moždanog udara
▪ atrofija mišića

ELEKTROTERAPIJA

Obratite nam se s povjerenjem te nas posjetite u PREVENTISU

O NAMA

Centar fizikalne medicine i rehabilitacije specijaliziran za područje fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedije i sportske medicine.

Rapska ulica 57, Zagreb

RADNO VRIJEME
  • Pon - Pet08:00 - 21:00
  • Subne radimo
  • Nedne radimo