PREVENTIS

Dry needling

Naša misija je pružanje učinkovite i kvalitetne usluge

Dry needling je akupunkturna tehnika i terapijska procedura čiji je cilj smanjenje boli i napetosti u bolnim trigger točkama na raznim bolnim i napetim mišićima i mišićnim svezama (tetivama).
U Dry needling tehnici koriste se igle kako bi se postiglo opuštanje tkiva te tako utjecalo na poboljšanje pokretljivosti, smanjenje bolova i općenito poboljšanje funkcioniranja.  

Kako funkcionira Dry Needling tehnika?

Pri primjeni tehnike koriste se trigger točke koje predstavljaju skup napetih mišićnih vlakana koja su izgubila sposobnost relaksacije. Takvi su mišići bolni i grčeviti te ih je potrebno mehanički opustiti. Na dodir se takvo područje osjeti kao čvorovi te je izrazito bolno i osjetljivo te je bolnije od klasičnih miogeloza. Komplikacije takvog stanja mogu nastati pri kompresiji živaca koji prolaze kroz ili u blizini zahvaćenog bolnog područja te se radi toga bolovi mogu širiti duž noge ili ruke. Takve je bolne točke nemoguće opustiti masažom ili fizikalnom terapijom.

Najčešće zahvaćena područja su vrat i ramena te donji dio leđa. Takva bolna stanja mogu nastati zbog akutnog ili kroničnog preopterećenja određene skupine mišića, ozljede, psihološkog stresa ili bolesti. Područje oko nastale trigger točke zbog kompresije na krvne žile postaje slabije opskrbljeno kisikom i hranjivim tvarima zbog čega postaje još osjetljivije.
Tenzijske glavobolje i bol duž ruku ili nogu često mogu biti uzrok aktiviranih trigger točki.

Terapija obično uključuje tretman akupunkturnim iglicama, edukaciju o vježbama istezanja te dodatnu edukaciju o problemu. Terapijski učinak je dugotrajan ukoliko se poštuju mjere održavanja vlastite posture te istezanja muskulature koje se dobiju u našem Centru. Također je Dry Needling tehniku moguće kombinirati s ostalim procedurama fizikalne terapije ili manualnim tehnikama a prednost je ako se tehnika koristi uz primjenu dijagnostičkog ultrazvuka. 

Pri korištenju Dry Needling tehnike u osjetljivim regijama vrata i leđnog dijela može se koristiti dijagnostički ultrazvuk (UZV) kako bi se u realnom prikazu vidjelo mišićno tkivo u koje se apliciraju iglice.

Našim pacijentima takav pristup pruža maksimalnu sigurnost da će se pogoditi točno određena bolna točka. Takvom preciznošću rezultati opuštanja muskulature su puno brži nego putem klasične palpatorne tehnike. Što je najvažnije, naši su pacijenti sigurni kako neće biti nuspojava jer je moguće odrediti dubinu i točnu lokalizaciju primjene iglice. To je izrazito važno kako se nenamjerno ne bi pogodio živac ili krvna žila te proizveli veći simptomi.

Prednost je i što pacijent putem monitora vidi kako izgledaju mišićni čvorovi u mišićima gdje osjeti bol te se može učiniti snimka mišića na početku terapije i na kraju terapije. Prema tome pacijent ocjenjuje vlastito subjektivno stanje (stanje bolnosti i trnaca) te uspoređuje s izgledom opuštenog mišića nakon tretmana. 

INOVACIJA

Dry Needling tehnika uz navođenje dijagnostičkim ultrazvukom

O NAMA

Centar fizikalne medicine i rehabilitacije specijaliziran za područje fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedije i sportske medicine.

Rapska ulica 57, Zagreb

RADNO VRIJEME
  • Pon - Pet08:00 - 21:00
  • Subne radimo
  • Nedne radimo