PREVENTIS

Dekompresijska terapija kralježnice

Dekompresijska terapija kralježnice (DTK) je izrazito uspješna, neoperativna procedura za popuštanje bolova u donjem dijelu leđa, vratu, rukama i nogama. Klinička učinkovitost takve vrste terapije je od 90%. DTK je najnapredniji sustav neoperativnog liječenje na svijetu za herniju i degeneraciju intervertebralnog diska i različitih veličina protruzija. To je glavna neinvazivna alternativa operaciji kralježnice gdje se ovaj termin i terapija najviše upotrebljavaju.

Ovakva sofisticirana i kompjuterski kontrolirana oprema dizajnirana je da primjeni dekompresiju kralješnice bez refleksnih paravertebralnih mišićnih kontrakcija. Ona kontrolira varijacije u sili trakcije uklanjajući mišićnu zaštitu (napetost) koja je tipična u radu sa konvencionalnim trakcijskim uređajima. Preprogramirani uzorci za postizanje i spuštanje trakcijske sile dozvoljavaju veću razinu spinalne dekompresije i rehidraciju diska.

Nježna sila izvlačenja stvara dekompresiju (rasterećenje zbog istezanja) a time i negativan pritisak unutar diska, koji poboljšava krvni optok i izmjenu hranjivih tvari u ozlijeđenom području, te privlači vodu potrebnu za rehidraciju diska, kako bi disk vratio svoju odgovarajuću funkciju. Kako diskovi cijele, simptomi se povlače.

Simptomi bolova u leđima su često rezultat starenja. Tijekom starenja, diskovi će degenerirati do različitih stupnjeva smanjujući prostor namijenjen za živce. Živci su živo tkivo i zahtijevaju dobru opskrbu krvlju, odgovarajuću ishranu i mnoštvo kisika.

Bilo tko, tko pati od bolova u leđima ili vratu, a koji su uzrokovani oštećenjem međukralješčanog diska ili samo osjećaju opterećenje, ima koristi od dekompresijske terapije kralježnice. Takvu je terapiju dobro provoditi i preventivno - za osobe bez bolova koje žele dobru kondiciju kralješnice u svrhu održavanja, sprečavanja i usporavanja degenerativnih promjena npr. kod osoba sa dugim sjedenjem (u uredu, vozači), kod velikih fizičkih napora (fizički radnici, sportaši), kod nepravilnog položaja u radu (stomatolozi, frizerke), kod osoba koje žele svoju kralješnicu održavati što „mlađom“.

Mnoga učestala stanja koja mogu biti učinkovito liječena dekompresijskom terapijom su :

hernija diska, bulging diska, protruzije i ekstruzije diska, išijas, degenerativne bolesti diska, spinalna stenoza (suženje kanala kroz koji prolazi živac), bolovi u leđima, bolovi u vratu, trnci u ruci, glavobolje, vrtoglavica, fasetni sindrom, skolioza, radikulopatija. 

U našem Centru dekompresijsku terapiju kralježnice provodimo na vrhunskim stolovima za dekompresiju te je uspješnost liječenja 90 % u lumbalnom dijelu kroz 4 – 6 tretmana (u prosjeku) unutar oko 2 tjedna s razmacima između tretmana od nekoliko dana (ovisno o povredi, kronicitetu i upali živca).

Uspješnost u rješavanju tegoba sa vratnom kralješnicom (bolovi, hernije, trnci u rukama, zatiljne glavobolje, vrtoglavice) u našem je Centru oko 95 %. U radu se mogu koristiti i ostale terapijske mogućnosti koje uključuju infracrveno zagrijavanje, TENS, manualnu terapiju i ostale modalitete fizikalne terapije.

Dekompresijska terapija kralježnice može se provoditi kod osoba svih životnih dobi, ali se trebaju uzeti u obzir zdravstvena stanja poput osteoporoze i sličnih stanja.  

Učinak dekompresijske terapije najbolje je prikazati na način da nježna sila kojom se “razvlače” kralješci pomaže da međukralježnički disk dobije više prostora čime mu je pružena bolja i brža opskrba kisikom i hranjivim tvarima koje omogućuju cijeljenje i u konačnici, prestanak boli.

Ispupčenje (hernija) koja je nastala izvan normalnih granica diska može biti povučena unutar diska nakon što se stvori prostor između kralježaka i smanji tlak diska. Time se potiče poboljšanje krvnog protoka i tako sekundarno stimulira zacjeljivanje bolnog i upalnog procesa. To rezultira reduciranjem boli i pravilnim cijeljenjem ozlijeđenog dijela kralježnice.

Zbog distrakcije i pozicioniranja zglobova kralježnice dolazi do dekompresije spinalnih diskova i fasetnih zglobova (mali zglobovi između kralješaka), a to povećava učinkovitost procesa cijeljenja te brzo i učinkovito uklanja bol. DTK potiče i pruža brzo, učinkovito i nevjerojatno popuštanje boli što omogućuje većini pacijenata vraćanje aktivnijem stilu života te brži povratak poslovno radnim obvezama.  

hernijacija diska
bulging diska
ishialgija
degenerativne promjene diska
ograničenje pokreta fasetnih zglobova
trnci u rukama i nogama
glavobolje ili vrtoglavice
tinitus (mehanički uzrokovan šum u ušima)
uklještenja živca
spinalne stenoze – suženja između kralježaka
degenerativne bolesti diska
spondilolisteza –poskliznuća kralježaka 

Apsolutne kontraindikacije:

trudnoća
svježe i nesrasle frakture rebara, kralježaka i zdjelice
ankiloza
osteosintetski materijal u kralježnici
umjetni disk
neuspjela operacija
upalni procesi
tumori
pogoršanje simptoma prilikom i/ili nakon NDTK
 
Relativne kontraindikacije:

osteoporoza i osteopenija
spondilolisteza
infekcije u području na kojem radimo NDTK
bilo koje stanje koje bi moglo kompromitirati integritet kralježnice 

DEKOMPRESIJSKA TERAPIJA

Obratite nam se s povjerenjem te nas posjetite u PREVENTISU

O NAMA

Centar fizikalne medicine i rehabilitacije specijaliziran za područje fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedije i sportske medicine.

Rapska ulica 57, Zagreb

RADNO VRIJEME
  • Pon - Pet08:00 - 21:00
  • Subne radimo
  • Nedne radimo